tisdag 27 oktober 2009

Bergsformationer

Nu är det dags för uppdatering igen. Och detta har jag pysslat med idag:

Ungefär så här kan jag tänka mig att min imaginära del av Tyskland såg ut för drygt 10 miljoner år sedan. Förvisso finns det vissa inslag i bilden som inte stämmer överens med verkligheten, t.ex. färg på marken och de två cylindriska föremålen, men berget var säkerligen väldigt kantigt. Jag ska försöka skapa ett mer "tidsnära" landskap på modulen (och förhoppningsvis tar det inte 10 milj. år...) med hjälp av kniv, spackel, gipsbindor och färg. Jag återkommer när väder och vind (alltså brytbladskniven) har gjort sitt.

lördag 17 oktober 2009

LocoNet-kablar

Idag är jag gräsänkling, frugan åkte till Götet för att gå på mässa. Då passade jag på att åtgärda de kablar jag köpte på Kjell & Co som var tänkta som LocoNet-kablar men var korsade. Så här såg kablarna ut när jag fick dem:
Den skarpögde ser att färgerna inte är i samma ordning i de två kontakterna, alltså är de inte raka. Detta måste förstås åtgärdas! Jag klippte av den ena kontakten (den med blå till vänster, alltså vänstra kontakten) och skalade av en bit av den yttre isoleringen:
Därefter var det bara att klämma på den nya kontakten, resultatet blev detta:
Nu är färgerna i samma ordning i båda kontakterna, alltså rak koppling. Kontrollmätning av kabeln gav att alla 6 ledningar har kontakt med sig själva. Information om hur LocoNet-kablarna ska kopplas hittade jag här. Självklart måste rätt verktyg användas, en vanlig polygrip fungerar inte. Så här ser min klämtång ut:
Jag hade tur, min förra arbetsgivare avvecklade "nätverksdragningsdelen" av verksamheten så denna tång blev över. Med den kan jag klämma 6/6- (LocoNet) och 4/4-kontakter (telefonkablar) och med en liknande kan jag även klämma 8/8-kontakter (Ethernet-nätverk). Tången och ett antal kontakter ligger numera i samma låda som jag har min Twin Center så jag alltid är redo att klämma om kablar. Om man har råd med en tång med returspärr ger de en säkrare klämning (går inte att klämma "för lite") än den här typen av tång, men de med returspärr är mycket dyrare än de utan.

lördag 10 oktober 2009

Åtgärder

Idag var det dags att åtgärda de saker som går att åtgärda på modulen utan att bygga om den helt. Jag började med att fräsa ur för brickor och vingmuttrar.
Och hjälpreda har jag också! Det gäller bara att hålla fingrarna i styr, stora som små... Resultatet blev såhär i alla fall:
Mycket bättre, hela brickan ligger an mot modulgaveln. Och när jag ändå höll på med pilleri på undersidan ändrade jag den elektriska kopplingen också. Från början var det två kablar som hängde ut ca 20 cm med bananhanar i änden. Det kan medföra felkoppling när man kopplar ihop modulerna, så jag har byggt om det hela så att modulen följer Fremo-normen (som jag tolkar den i alla fall...). Så här ser det ut nu:
En hona fast monterad och en hane på drygt 40 cm kabel (den röda enkelledaren längst till höger i bild). Vänder man på den lilla skivan ser det ut såhär under:
Allt är kopplat med en tvåpolig sockerbit. Förhoppningsvis följer det här normen och är idiotsäkert (finns det sådana system??).

Jag kan väl tillägga att frugan tyckte det blev lite dammigt i köket, men det är bortstädat nu. Ett tips kan ju vara att göra dylika arbeten någon annan stans än i köket (eller passa på när frugan inte är hemma...).

onsdag 7 oktober 2009

Lärdomar

I lördags arrangerade jag en liten träff hemma, delvis för att träffa modulfolk och delvis för att kunna testa min modul och delvis för att erbjuda andra att testa digital kontroll av lok etc. Träffen blev uppskattad av alla parter och planer finns att fixa en jul- eller nyårskörning, vi får se när det blir av. Förhoppningsvis finns det fler moduler åtminstone spårklara då, även om de kanske är utan landskap. Och där kommer temat för det här inlägget in, vad lärde jag mig i lördags och vad kommer jag att göra annorlunda på kommande moduler? Här är en liten lista på det jag kom fram till:

 INTE använda markisoleringsskiva som underlag för landskap och spår. Jag valde det för att det var tillgängligt (läs billigt), men det har en ljudförstärkande egenskap (något jag inte trodde...) som är något alldeles otrolig. Använd plywoodskivor eller liknande istället, det kommer jag att göra på kommande moduler. Markisoleringsskiva är däremot väldigt användbar för att bygga landskapet med senare.

 Vara noggrannare med mätning av spårläget. Här finns ytterligare en orsak till att inte välja markisoleringsskivor, de produceras inte med tillräcklig noggrannhet. Ett par millimeter hit eller dit spelar ingen större roll när de används i backen, men gör stor skillnad för spårläget i modulskarven. Rälsen på min modul hamnade ungefär 2mm för högt jämfört med vad standarden säger, och dålig smed som jag är skyller jag på järnet... :-)


 Använd en egen "standardlängd" på modulerna, det underlättar transport och hantering. Och välj ett vettigt mått. Min modul är 102cm lång, och det kommer sig av att en plywood-skiva är 1m bred och 1 cm tjock. Om man som jag sågar skivan på bredden i 1m långa och 10cm breda remsor (höjden på modulen) och använder hela remsan blir modulen 102cm lång när gavlarna kommer på. Men det måttet kan jag idag tycka är lite långt, speciellt om man vill bygga en modul över två sektioner, då blir den 204cm lång... Ett par decimeter kortare tror jag är bättre. Samtidigt ska man nog ta hänsyn till hur modulerna ska förvaras och transporteras när man bestämmer längdmåttet.

 Ta hänsyn till storleken på brickorna och vingmuttrarna som används vid ihopkoppling av modulerna. Jag har lagt en stödlist för nära bulthålen så brickan och vingmuttern får inte plats. Inget större problem egentligen, det är ju bara att ta fram Dremeln och fräsa ur lite, men det bästa är ju om jag hade tänkt på det från början.

 Kontrollera spårens läge i horisontalled med t.ex. en stållinjal. Jag hade tur (eller var det skicklighet??) så mina spår ligger tillräckligt bra för att inte behöva göras om.

 Försök få spåret nära modulgavelns ytterkant. Min räls ligger nästan 1mm innanför kanten vilket förvisso inte är för mycket men kan vara mindre. Spåret får däremot inte sticka ut utanför modulgaveln, då tar det i spåret på nästa modul.

lördag 3 oktober 2009

Leverans och träff

Igår var det lilla julafton hemma, jag fick leverans både från Tyskland (en Uhlenbrock Fred) och från Kjell & Co (kablar och kontakter). Fred:en fungerar precis som tänkt, både när jag kopplar den direkt mot min Twin Center och via kablarna som kom från Kjell & Co trots att kablarna är korsade när det står i katalogen att de ska vara raka. Jag ringde kundtjänst och påtalade problemet, och de krediterade mig kablarna utan större diskussion (och kablarna fick jag behålla...). Nu får jag klippa av kontakten i ena änden på varje kabel och klämma på en ny, men det tror jag inte blir några större problem. Och jag fick anledning att testa alla kablar idag också, berraf och Ivan kom på besök med varsin modul (båda i två sektioner). Jag och berraf kom fram till att vi har tänkt hyfsat rätt båda två, även om jag lyckades få mitt rälsläge två millimeter för högt. Ingen katastrof med det, den justermånen finns i hålen, men nästa modul får jag försöka göra lite bättre. Jag får också försöka ljuddämpa min markisolerskiva också, den var en väldigt effektiv ljudförstärkare, till skillnad från berraf:s plywoodskiva. Nog för att jag inte har något landskap på min modul än, men någon form av ljuddämpning lär gå åt i alla fall, tips emottages tacksamt! Här är några bilder jag tog på träffen:
berraf:s Pauline står lutad mot väggen


Ihopskruvning pågår!


En inte föraktfull bana på nästan tre meter plus halva Ivans modul.


Ett DB BR 218 med vagnar i kroken har stannat i Pauline.
Tack Ivan och berraf för besöket, det gav mersmak! Förhoppningsvis får vi till en jul- eller nyårskörning i samma lokal.