onsdag 9 september 2009

Dekodertestare

Idag hade dotterns dagis studiedag och jag var hemma, så under hennes middagslur (tänk så skönt det vore!) knåpade jag ihop en dekodertestare:
Till vänster syns motorn och lamporna som nerifrån och upp ska symbolisera lokmotor, bak- och framlyse. Längst upp finns en liten strömbrytare för att kunna testa dekodrar som av någon anledning saknar blå ledning, eller för att simulera icke-isolerade lampor. På höger sida kopplingslisten ska alltså dekodern kopplas in, där syns banankontakterna som testaren kopplas till banan med (banan-kontakt - självklart!). Högersidan ska kompletteras med någon form av färgindikering för att förenkla dekoderinkopplingen.

Den är väldigt billig att bygga om man letar lite. Motorn kommer från en skrotad cd-spelare, strömbrytaren från en skrotad radio och lamporna och kablarna från bra-att-ha-lådan. Det enda som är köpt specifikt för ändamålet är skruvplinten och banankontakterna (OK, en bit plywood, lite smältlim för att fästa motor och strömbrytare och ett par skruvar för att hålla skruvplinten måste också till). Idén är inte min utan hämtad från Svenskt MJ-forum där jag såg en bild på en dekodertestare. Jag har bara kompletterat den med strömbrytaren.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmmm, och att du snodde smältlimmet av frugan, det underlät du liksom att tala om!!! Din lurifax!! ;-)

Bengan sa...

Så många gånger jag tänkt att bygga något liknande men inte riktigt vetat hur jag ska göra. Nu har jag det. Tack!

Marcus sa...

Och nu är den testad också, och fungerar gör den! Fast idén är inte min, den är hederligt snodd från Svenskt MJ-forum.