torsdag 10 september 2009

Dekodermontage

Efter bygget av dekodertestaren igår fick jag blodad tand. Första offret att få en dekoder inopererad blev mitt favoritlok, ett DB BR 218 från Arnold. Det är ganska gott om plats för dekodern i loket så inga fräsarbeten behöver göras. Däremot måste två spolar och en kondensator lödas bort och de två kopparbanorna till lamporna kapas på kretskortet. I övrigt var det "bara att löda dit" dekodern. Här är en bild på kretskortet i original:
De två spolarna syns tydligt men inte kondensatorn som sitter på undersidan av kortet, och kopparbanorna är intakta. En bild på kretskortet med dekoder monterad:
Spolarna är borta, liksom kondensatorn på undersidan. Den ena kopparbanans avbrott syns också om man tittar noga, det andra avbrottet är under dekodern. Dekodern hänger för tillfället bara i kablarna, kretskortet ska isoleras och dekodern sättas fast innan kåpan monteras. Men först lite provkörning:



Ursäkta ljudkvalitén i filmen, den är redigerad på en väldigt gammal dator som troligtvis inte orkade med ljudet. Men i det här fallet spelar det mindre roll, det var ju faktiskt video jag ville visa. Nu när första loket är klart så blir det nog lättare att montera dekoder i de andra också, fastän de är mindre.

2 kommentarer:

Lars sa...

Grattis till en lyckad första dekoder montering!

/Lars

Unknown sa...

Skickar nördsmäcken rätt upp i luften och HURRAR!